Teknoloji

Körfez ülkeleri İsrail ile istihbarat paylaştı

Körfez ülkeleri, İran’ın insansız hava aracı saldırısında İsrail ile istihbarat paylaşımında bulundu.

The Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran’ın 13 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırısına karşı koymak amacıyla ABD ve İsrail ile istihbarat paylaşımı yaptı. Bu bağlamda İsrail ve ABD güçleri İran’a ait kamikaze İHA ve füzelerin bir çoğuna karşı koydu ve saldırılarını durdurdu.

Fakat yetkililer bunu kısmen Arap ülkelerinin Tahran’ın saldırı planları hakkında nispeten gizli şekilde istihbarat sağlamaları, hava sahalarını savaş uçaklarına açmaları gibi spesifik adımlar sayesinde yapabildiklerini söyledi. Pentagon’un İsrail’i Avrupa Komutanlığı’ndan (EUCOM) Ortadoğu’nun geri kalanını kapsayan Merkez Komutanlığı’na (CENTCOM) aktarması sonucu, ABD himayesindeki Arap hükümetleriyle İsrail daha fazla askeri iş birliği yapmaya başladı.

Yetkililer, ABD ile yapılan görüşmelerin ardından BAE ve Suudi Arabistan’ın özel olarak istihbarat paylaşmayı kabul ettiğini ifade etmekte. Bu ülkelere ek olarak Ürdün’ün hava sahasını ABD ve diğer ülkelerin savaş uçakları tarafından kullanılmasına izin verdiği belirtilmekte. Ayrıca Ürdün’ün İran’ın füze ve kamikaze İHA saldırılarının önlenmesine yardımcı olmak amacıyla kendi savaş uçaklarını kullandığı da belirtilmekte.

İran, İsrail’i 1 Nisan 2024 tarihinde Şam’daki konsolosluğuna düzenlediği ve 2 üst düzey komutanın da bulunduğu 7 Devrim Muhafızları subayının öldüğü hava saldırılarına misilleme yapmakla tehdit etmişti. BBC tarafından yapılan habere göre ABD’li yetkililer ise İran’ın İsrail’e kısa süre içinde büyük bir saldırı düzenleyebileceğini vurgulamıştı.

İlgili Olarak

İran İsrail’i hedef alıyor

Kadriye Elif Cantürk

Makine Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi.

Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu