Dünya

Mumya “geri döndü”: Uzmanlardan “sakın yaklaşmayın” uyarısı

Meksika Milli Tarih ve Antropoloji Müzesi’nde sergilenen bir mumyanın, üzerinde oluşan mikroorganizmalar sebebiyle halk sağlığını tehdit ettiği açıklandı.

Meksika’da Milli Tarih ve Antropoloji Müzesi’nde sergilenen mumyalar, Antik Mısır’daki benzerlerinin aksine bir ritüel sonucu değil, Guanajuato bölgesinin kuru, mineral açısından zengin topraklarında gömülen insanlardan oluşuyor.
1860’lı yıllardan itibaren aileler cenaze masraflarını karşılayamayınca çıkartılarak müzede sergilenmeye başladı.
Saçları, derisi ve orjinal kıyafetleriyle sergilenen mumyalardan birininüzerinde mantar oluşumu gözlendi.
Müzeden yapılan açıklamada ilk kez 2021 yılının Kasım ayında bu oluşum gözlendiği ve bunun yayılma ihtimalinin olduğu belirtildi.
Mantarın türüne yönelik açıklama yapmayan uzmanlar, mumyaların camla kaplı bir alan olmadan sergilenmesinin halk sağlığı için endişe verici olduğuna dikkat çekiyor.
Kültürel mirasın ve halk sağlığının korunması için ayrıntılı bir araştırma yapılmasını söyleyen uzmanlar endişelerini dile getirdi.
Haftada 4 bin kişinin ziyaret ettiği müzede 100’den fazla insan kadavrası bulunuyor. 
Bu mumyaların hepsinin ortak özelliği, mezardan çıkarılmış olmaları…
‘Doğal mumyalama’ olarak tanımlanan bu olay, ölen kişinin deri ve organlarının herhangi bir kimyasal madde kullanmadan korunması olarak tanımlanıyor.
Bu şartların oluşması içinse; aşırı soğuk hava, düşük oksijen seviyesi ve kuraklık gibi faktörler gerekiyor.
 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Mumya “geri döndü”: Uzmanlardan “sakın yaklaşmayın” uyarısı

Mumyalar, tarihin derinliklerinde bize bugün hala bir sürü sırrı açığa çıkarabilen gizemli varlıklardır. Arkeologların ve tarihçilerin büyük ilgi gösterdiği Mumyalar, geçmişe dair pek çok bilgiyi barındırdığı için her zaman merak uyandıracak yapılar olarak kalmaya devam ediyorlar. Fakat son günlerde yaşanan bir olay, söz konusu merak duygusunun “sakın yaklaşmayın” uyarısınıyla çeliştiğini bizlere bir kez daha hatırlattı.

Mısır’a özgü büyük bir Mumya koleksiyonuna sahip olan Luxor Müzesi’nde Mumyaların bakım ve onarımı işlemi sırasında yaşanan bir kazadan dolayı Mumyaların “tutuldukları yerden kaçtığı” iddia edilmekteydi. Bu iddia hem Mısır’ı hem de tarih tutkunlarını çok heyecanlandırdı ve Mumyaların nasıl bir yerde ve ne durumda olduğu kimse tarafından bilinmediği için herkesin heyecanı daha da arttı.

Ancak Mumyaların kaçtığı iddiası asılsız çıktı ve bu söylenti müzelere gelen turistler tarafından yayılmaya başladı. Duruma bir açıklık getirmek isteyen Mısır Antik Eserler Bakanı Khaled El-Enany, yaptığı açıklama ile Mumyaların kaçmadığını ve koleksiyonun herhangi bir zarar görmediğini belirtti..

Mumyaları yakından görmek isteyen ziyaretçilere “Sakın yaklaşmayın” uyarısının da yapıldığı açıklamasında, turistlerin Mumyaların çevresine asla yaklaşmaması gerektiğini ve Mumyaların hasar görme riski olduğunu vurgulayan Bakan El-Enany, turistlere de sadece uzaktan bakabileceklerini söyledi.

Tarihin bu esrarengiz varlıkları olan Mumyalar gerçekten de özellikle Mısır’da turist çeken en önemli varlıklardan biridir. Fakat bu varlıkların korunması tarih bilimine olan katkılarını ortaya çıkarabilmesi amacıyla büyük bir titizlikle yapılması gereklidir. Bu da turistlerin merakına rağmen Mumyaların yanına yaklaşmaması, hasarlı ya da gözle görülemeyen yapılarını kontrol etmemesi gerektiği anlamına geliyor.

Sonuç olarak, Mumyaların gerçekten kaçtığı ya da herhangi bir hasar alıp almadığı yanlış bir haber olarak ortaya çıktı. Ama tarihin bu güzel mirasında titiz bir işlem yapılmasını gerektirdiği açıkça anlaşıldı ve turistlerin de bu mirası koruyabilmek adına daha bilinçli davranmaları büyük önem taşıyor.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu