Ekonomi

Moskova Borsası’ndan rekor sesi – Son Dakika Ekonomi Haberleri

expand

Rusya’nın en büyük borsası olan Moskova Borsası’ndaki (MOEX) özel yatırımcı faaliyeti Şubat ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Yapılan bir basın açıklamasına göre, geçtiğimiz ay borsada toplam 4,1 milyon kişi işlem gerçekleştirdi. Raporlama döneminde, yıllık yüzde 11 artışla 74,2 milyar ruble (820 milyon dolar) yatırım yaptılar. Yatırımların büyük çoğunluğu yaklaşık 59,1 milyar ruble tutarında tahvillere yapıldı.

MOEX’te aracılık hesabı olan kişilerin toplam sayısı geçen ayın sonunda 30,7 milyonu aştı. 54,3 milyon hesap açtılar.

Fed Başkanı Powell ser verip sır vermedi! Faizler inecek ama ne zaman?

Özel yatırımcıların portföylerindeki en popüler menkul kıymetler arasında Rusya’nın en büyük kredi kuruluşu SBER Bank (yüzde 37,9), devlet enerji devi Gazprom (yüzde 14,1), petrol devi Lukoil (yüzde 14,1), teknoloji devi Yandex (yüzde 7,9), enerji şirketleri Surgutneftegaz ve Rosneft ile madencilik devleri Norilsk Nickel ve Severstal’ın hisseleri yer aldı.

Bu hafta başında açıklanan verilere göre, MOEX piyasalarındaki toplam işlem hacmi Şubat ayında 111,4 trilyon rubleye yükseldi. Bu, bir önceki yılki 83,6 trilyon rubleden ciddi bir artışa işaret ediyor. MOEX’in faaliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan döviz (YP) piyasasında işlem hacmi, Şubat 2023’te kaydedilen 19,4 trilyondan 27,7 trilyon rubleye ulaştı.

En son veriler, MOEX’in net kârının bir önceki yıl 36,3 milyardan 60,8 milyar rubleye yükseldiği, döviz piyasasındaki toplam işlem hacminin ise 2022’ye göre %22,5 artışla 328 trilyona ulaştığı 2023’teki güçlü mali sonuçlarını takip ediyor.

Bireyler 1,1 milyar rubleden fazla yatırım yaptı Geçen yıl borsada trilyon rublelik menkul kıymetler işlem gördü, ancak MOEX Aralık ayında yatırımlarda keskin bir düşüş bildirdi; Forbes’un anketine katılan analistler bunu şu anda %16 seviyesinde bulunan Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranıyla ilişkilendirdi.

Kaynak: Russian Today

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu