Ekonomi

Asgari Ücret 2. Tur Toplantısı Yarın Gerçekleştirilecek

Milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. İkinci toplantı yapılacak. Türk-İş işçi kesimini, TİSK ise işveren kesimini temsil edecek. Hükümet temsilcileri de masada yer alacak ve talepler, sınırlar ve rakamlar ele alınacak.

Asgari ücret görüşmelerinin ikinci turu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek. Bakan Vedat Işıkhan da toplantıya katılacak. İlk toplantıda, yeni asgari ücret veya zam miktarı belirtilmemişti. İkinci toplantıda, işçi kesiminin zam taleplerinin iletilmesi bekleniyor.

Şu anda asgari ücret 8 bin 506 Türk lirasıdır. Yapılacak müzakereler doğrultusunda asgari ücret artış oranı ve yeni asgari ücret belirlenecek. Seçim öncesinde, yeni asgari ücret için 500 dolar sinyalleri verilmişti, bu da mevcut döviz kuruyla 11 bin TL’nin üzerine çıkan bir tahmin anlamına geliyor.

İşçi ve işverenin mesajları ne yönde? Türk-İş, işçi kesimi için “asgari ücretin enflasyona göre güncellenmesi gerektiğini” vurguluyor. Yapılan bir açlık-yoksulluk araştırmasında, bekar bir işçinin yaşam maliyetinin 13 bin 440 TL olduğu belirlendi. Bu da Türk-İş’in bu rakam üzerinden pazarlık yapabileceği anlamına geliyor.

İşveren temsilcisi TİSK ise “dengeli bir ücret” vurgusu yapıyor ve hem çalışanın hem de işverenin korunması gerektiğini söylüyor. İşverenin diğer talebi ise halihazırda 400 TL olan devlet desteğinin artarak sürmesidir.

Peki asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretin Kurban Bayramı’ndan önce kaç lira olacağı belirlenecektir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu