Teknoloji

Yerli denizaltı kurtarma çanı testleri başarıyla geçti

Batmış durumdaki denizaltılarından personel tahliyesi amaçlı kullanılan denizaltı kurtarma çanının İstanbul Tersanesi Komutanlığınca tadilat ve modernizasyon faaliyetleri tamamlandı.

T.C. Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabından yapılan paylaşımda yerli üretim denizaltı kurtarma çanının kapsamlı tadilat, modernizasyon ve onarımlarının tamamlandığı bildirildi. Paylaşımda aşağıdaki ifadelere yer verildi.

Batmış durumdaki denizaltılarımızdan personel tahliyesi amaçlı kullanılan denizaltı kurtarma çanımızın İstanbul Tersanesi Komutanlığımızın idari, teknik ve performans sorumluluğunda güncel teknolojiye uygun olarak kapsamlı tadilat, modernizasyon ve onarımları tamamlandı. Daha önceden yurt dışından tedarik edilen hortumların millî olarak yurt içinde üretimi sağlandı. Denizaltı Kurtarma Çanı, Kurtaran-2024 Tatbikatı’nda başarıyla deniz testlerinden geçti.

İstanbul Tersanesi Komutanlığınca tadilat ve modernizasyon faaliyetleri yürütülen denizaltı kurtarma çanı, kurtarma gemisinden batmış veya arızalanmış olan denizaltına yönlendirilmektedir. Bu bağlamda çan, denizaltı ile kenetlendikten sonra kurtarılacak personel, acil çıkış kapağını kullanarak çana geçmektedir. Ardından çanın içerisine giren personel, kurtarma gemisinin çanı yüzeye çekmesiyle kurtarılmaktadır.

Türk Donanması’nın denizaltıları milli sistemlerle güçleniyor

Son dönemde Türk Donanması, denizaltılarını milli sistemler kullanarak genişletmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz Şubat ayında STM tarafından Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan, Gür Sınıfı Denizaltıların Yarı Ömür Modernizasyon faaliyetlerinde, sistem tedarik ve platform entegrasyonu sorumluluğu üstlenilmişti. Gür Sınıfı Denizaltılarda kritik öneme sahip; seyir, makine ve muhabere sistemleri milli ve modern imkânlarla modernize edilerek, denizaltıların ömrünün uzatılacağı bildirilmişti.

Ayrıca, Preveze-YÖM projesi ile çerçevesi çizilen tedarik ve entegrasyon işlemlerinin yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN) ile ADVENT MÜREN Savaş Yönetim Sistemlerinin PREVEZE ve GÜR Sınıfı Denizaltılara, platform entegrasyonu faaliyetleri de STM sorumluluğunda yürütülüyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nde 2004 yılından itibaren göreve başlayan 4 adet Gür Sınıfı Denizaltı bulunuyor.

Preveze sınıfı denizaltı yarı ömür modernizasyonu

SSB tarafından 2019 yılında başlatılan Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu’nda, ilk denizaltı TCG PREVEZE’de bugüne kadar STM tarafından tedarik edilen ve platform entegrasyonu tamamlanan Atalet Seyir Sistemi, CTD Problar, Soğutulmuş Su Sistemi ve Statik İnverterlerin kabul faaliyetleri 2023 yılında tamamlandı ve proje kapsamında modernizasyon faaliyetleri başarıyla devam ediyor.

Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan TCG PREVEZE (S-353), TCG SAKARYA (S-354), TCG 18 MART (S-355) ve TCG ANAFARTALAR (S-356) denizaltılarının modernizasyonunu kapsıyor. STM’nin pilot ortak görevini yürüttüğü projede; 9 adet sistemin tedarik faaliyetleri ve Proje kapsamında tedarik edilen sistemlerin tamamının platform entegrasyonu sorumluluğu STM tarafından yürütülüyor.

İlgili Olarak

ASELSAN’dan denizaltı savunma harbinde oyun değiştirici çözüm

Kadriye Elif Cantürk

Makine Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi.

Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu