Güney Kıbrıs

Hellim’e yönelik dış talep ‘istikrarlı bir şekilde artıyor’

Tarım Bakanı Petros Xenofontos, dış pazarlarda Kıbrıs hellimine olan talebin istikrarlı bir şekilde arttığını ve 2023’ün ilk dört ayında ihracatın 112 milyon Euro tutarında olduğunu söyledi.

Pazar günü yerel ürünlerle ilgili düzenlenen bir etkinlikte konuşan Erdoğan, hellim ihracatının Kıbrıs mallarının toplam ihracatının yüzde 20,5’ini oluşturduğunu belirterek, bu başarının rehavete yol açmaması gerektiğini vurguladı.

Haloumi, 2021 yılında Korumalı Menşe İsmi (PDO) olarak tescil edildi.

Xenofontos, “Piyasadaki yüksek taleple doğrudan bağlantılı olan ürünümüzün yüksek kalitesini korumanın ve korumanın önemini göz ardı etmemeli ve hafife almamalıyız” dedi ve ruhsat şartnamesinde belirtildiği gibi hellim kalitesinin büyük ölçüde önemli olduğunu ekledi. Üretiminde kullanılan yerel keçi veya koyun sütüne atfedilir.

Bu ürünün kalitesini ve değerini korumanın hem hellim üreticilerinin hem de süt üreticilerinin kolektif çabasını gerektirdiğini sözlerine ekledi. Bakan, bu çaba kapsamında bakanlığın yardım sağlamaya hazır olacağını da sözlerine ekledi.

Kıbrıs’ta keçi ve koyun yetiştiricilerinin karşılaştığı büyük zorlukların farkında olan bakan, 2023-2027 Ortak Tarım Politikası Stratejik Planı’nın onlara destek ve ek teşvik sağlanmasına öncelik verdiğini söyledi.

Buna göre bakanlık, keçi ve koyun sütü üretiminin artırılması ve hayvancılık birimlerinin geliştirilmesi için teşvik sağlamayı taahhüt etti.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu